Quines rutes migratòries hi ha al Mediterrani?

Bàsicament, tres:

  • Del Magreb cap a la frontera sud. Les persones migrants travessen de Ceuta i Melilla cap a les costes espanyoles, i des d’Alger, cap a les franceses.

  • De Turquia cap a les illes gregues. És un recorregut que amb passaport europeu es fa amb ferri, en una hora i amb un bitllet que costa entre 5 i 20 euros. Amb passaport sirià o de l’Orient Mitjà, es creua amb embarcació petita i perillosa, costa entre 1.000 i 2.000 euros i el trajecte ja dura quatre hores. L’entrada en vigor del tractat Turquia-UE va frenar aquest via, i va potenciar la següent.

  • De Líbia i Egipte cap a Itàlia. Aquí, les distàncies són més llargues, i la ruta més perillosa. Les embaracions intenten arribar a Lampedusa o a Sicília, però moltes no ho aconsegueixen i han de ser rescatades per les guarda costera o per ONG internacionals.

A aquestes rutes per aigües del Mediterrani, se n’hi han d’afegir d’altres que es fan per terra o per aigües atlàntiques, com el pas pel Canal de la Mànega i el camp de refugiats, recentment desmantellat, a Calais (França).