Més sobre la serie

Per què la sèrie Vides Aturades?

Perquè al món hi ha 290 milions de persones desplaçades forçosament. Només a Grècia n’hi ha més de 50 mil. I la majoria d’elles estan atrapades en camps de refugiats. No hi són voluntàriament. S’hi veuen obligades i hi malviuen limitades. Confinades en un espai on voler no és poder. Perquè són persones que volen seguir endavant però no poden seguir endavant. Només se’ls permet esperar. La seva vida és, doncs, una espera imposada i indefinida. Viure esperant vol dir viure aturats. La vida d’ahir s’ha acabat i la de demà és un interrogant. I la d’avui, la d’ara, és un sentiment d’impotència constant.

La sèrie documental ‘Vides Aturades’ neix d’aquest sentiment d’impotència. Per explicar i entendre qui són aquestes persones a les quals la vida se’ls ha aturat. I sobretot per reclamar responsabilitat. Perquè aquestes vides, les seves vides, puguin continuar.

 

 

Els protagonistes

Són l’Ahmed, la Khadija, en Rassoul, l’Àsia i en Feras. I són totes les persones refugiades, amb nom i cognoms, que massa sovint es dilueixen en la marea de números d’un conflicte confús i desdibuixat. És molt fàcil oblidar els números. No ho és tant, en canvi, quan tenen cara. Volem saber qui són aquestes persones refugiades, què han deixat enrere i què esperen trobar endavant. Per això, a ‘Vides Aturades’, són elles les que parlen. En primera persona, l’Ahmed, la Khadija, en Rassoul, l’Àsia i en Feras ens expliquen els somnis, els recels, l’enyorança i la incertesa de la seva realitat.

 

 

La localització

 

‘Vides Aturades’ s’ha rodat a Vasilika, una antiga fàbrica de pollastres reconvertida en camp per a refugiats.

re allà és malviure en tendes plantades dins d’hangars mal ventilats. És sobreviure entre lavabos portàtils sense aigua corrent, amb abundància de residus i manca d’infraestructures bàsiques.

No hi ha cuina, no hi ha escola, no hi ha assistència sanitària continuada. Hi ha filferro espinós, hi ha reixes, hi ha tanques. Vasilika és un camp de refugiats gestionat per l’estat grec i sota control militar.

 

 

 

Els capítols

Coneixerem l’Ahmed, la Khadija, en Rassoul, l’Àsia i en Feras un a un, episodi rere episodi. Descobrirem com és créixer entre reixes, què vol dir enyorar una terra on saps que probablement no tornaràs i com es fa per mantenir una certa rutina en un camp de refugiats. TV3 emetrà un capítol cada dia, just després del TN Vespre, des del dimecres 1 de febrer fins al divendres dia 10. A més, després de l’emissió per televisió, tots els capítols de la sèrie estaran disponibles, en versió original subtitulada, al web i a les xarxes.

 

Com?

Amb un equip de professionals voluntaris:

Producció Executiva
Lara Costafreda
Marc Ibáñez
Ruben Wagensberg

Producció
Estudi Carmel

Realització
Albert Pons Cabanes

Càmeres
Kiku Piñol
Albert Pons Cabanes

Edició
Oriol Cid Abella

Color
Guillaume Faure

Grafisme
Jordi Rins

Cap de guió
Sara da Pena Gómez

Guionistes
Marta Solé
Núria Bonet
Sara da Pena Gómez

Traducció i interpretació
Zuhur Dalo
Nayef Muhtaseb
Maisda Turki

Comunicació
Roser Cabré-Verdiell
Laia Creus

Grafisme de campanya
Marta Bartolomé
Laia Freixes
Nora Gras

Agraïments
Comunitat Eko
Kostas Papadopoulos
Ahmed, Khadija, Rasoul, Àsia i Feras