Casa nostra, casa vostra estrena el videoclip “Mejor” de Hans Laguna

El vídeo, realitzat per Jaime Bertrán, evoca el periple vital de les persones refugiades en el camí cap a Europa

 

Casa nostra, casa vostra presenta avui en primícia el videoclip de la cançó “Mejor” de Hans Laguna. El tema s’extreu del disc “Manual de fotografia” (El Genio Equivocado, 2016). El videoclip, el signa el realitzador Jaime Bertrán, i retrata amb imatges la situació de moltes persones refugiades en el seu trànsit per la Mediterrània i cap a Europa.

 

Quina inquietud et va dur a compondre aquesta cançó?

A nivell musical, volia fer una cançó d’arrel folk però amb un so diferent, amb elements de músiques d’altres parts del món (el ritme de bateria és de reguetón…).

Pel que fa a la lletra, volia transmetre el desig de no pensar la realitat en categories duals (cos/ment, plaer/dolor,  interior/exterior, guanyador/perdedor, teoria /praxi, etc.) i de buscar una síntesi superior.

Quin missatge vols transmetre? Pensaves en algú en concret quan vas escriure’n la lletra?

Les meves lletres acostumen a ser bastant obertes i admeten diverses lectures. Quan Jaime Bertrán, el realitzador, em va proposar que el vídeo tractés la crisi dels refugiats em va semblar genial, i vaig descobrir que la lletra més o menys abstracta de la cançó encaixava molt bé amb aquest tema.

Quina és la teva opinió respecte a l’actual crisi dels refugiats a Europa?

D’entrada, la crisi posa de manifest de forma obscena la incapacitat de la UE per donar una resposta adequada a problemes geopolítics importants i la necessitat d’un replantejament del seu paper.

D’altra banda, la situació dels refugiats desperta una indignació profunda i compartida, una espècie de sentit comú moral que transcendeix qualsevol ideologia. Aquest sentiment pot ser  molt poderós si el sabem canalitzar, i afortunadament iniciatives com Casa nostra, casa vostra van en aquesta direcció.

Per últim, la crisi també ha fet palès la irresponsabilitat dels mitjans de comunicació a l’hora d’informar sobre el problema, sovint sense parlar de les seves causes o directament tergiversant-les. Així, per exemple, l’actual crisi dels refugiats no es pot entendre sense la connivència d’Estats Units, Israel i la Unió Europea amb els governs radicals d’Aràbia Saudita i Qatar, els quals financen el gihadisme i estan darrere de les guerres a Síria, Iemen, Líban, etc.

Què vols dir a la lletra quan dius “Busco una guerra mejor”?

Parlo, en general, d’una manera de resoldre els conflictes que no impliqui, de forma absoluta, que un acabarà guanyant i l’altre perdent.

Creus que és possible oferir a les persones que busquen refugi una “vida mejor” a casa nostra?

Sí. Com en tantes altres qüestions, només cal voluntat política. I si aquesta voluntat no hi és, la societat civil s’ha de mobilitzar per aconseguir que hi sigui.