18-F: fem la manifestació més gran d’Europa per exigir acollida i refugi

Casa nostra, casa vostra convoca una gran mobilització a Barcelona amb l’eslògan “Prou excuses. Acollim ara”

La campanya unitària Casa nostra, casa vostra prepara per al dissabte 18 de febrer una gran manifestació a Barcelona, que aspira a ser la més nombrosa que s’hagi fet a Europa arran de l’actual crisi del refugi.

La Manifestació Volem Acollir s’ha convocat amb l’eslògan “Prou excuses. Acollim ara”, i vol interpel·lar directament a les institucions perquè assumeixin les seves responsabilitats. Un centenar d'entitats convoquen la manifestació.

El govern espanyol es va comprometre a acollir 10.772 persones refugiades en dos anys, i per ara la taxa de compliment amb prou feines arriba al 10%. El ministeri, a més, denega 7 de 1 peticions d'asil. A Catalunya, el Parlament va instar el Govern a acollir 4.500 persones refugiades, i a més, la Generalitat té competències en sanitat, educació i habitatge, polítiques clau per facilitar la inclusió de les persones refugiades i migrants, un cop ja s'han establert al territori.

La manifestació arrencarà a les 16 h a la plaça Urquinaona de Barcelona, baixarà per Via Laietana, continuarà per carrer doctor Aiguadé, entrarà al parc de la Barceloneta, i acabarà al passeig Marítim, davant del mar. El recorregut vol simbolitzar que la ciutadania surt del centre de la ciutat i acaba portant el clam fins a la riba del Mediterrani, el mar on l’any passat van morir 5.000 persones

La campanya té ja una vintena de grups de territorials repartits per tot Catalunya, que estan organitzant autobusos per participar a la manifestació. I, a través de la pàgina web, www.casanostracasavostra.cat, es poden obtenir les banderoles que serviran per formar una gran onada blava des de la plaça Urquinaona fins al mar.

 

L'any més mortífer

El 2016 va ser l’any més mortífer a la zona del Mediterrani des que se’n tenen registres. Segons dades de l’ACNUR, com a mínim 5.022 persones van morir mentre intentaven creuar el mar d’una riba a l’altra. Més de 360.000 persones es van jugar la vida per aconseguir-ho, i la ruta central, la que va de les costes de Líbia o Egipte fins a Itàlia, va superar la grega, per l’efecte de l’acord entre la Unió Europea i Turquia. Cada cop, la travessa per mar és més llarga i perillosa, i cada cop les persones refugiades o migrants es juguen més la vida. Quan algú té la necessitat de fugir del seu país, per la guerra, per la fam o per les injustícies, ho acaba fent, i l’únic que aconsegueix la Unió Europea amb les seves polítiques és que el risc sigui cada cop més gran. Per això, la campanya reclama que s’estableixin vies legals i segures per a l’arribada de persones refugiades.

 

Més de 800 persones voluntàries

Casa nostra, casa vostra va sorgir d’un grup de voluntàries i voluntaris independents que van coincidir als camps de refugiats de Grècia el maig passat, i des que va arrencar, ha comptat amb la participació al voluntariat d'unes 800 persones, i d'una vintena de grups territorials que s'han anat creant arreu de Catalunya. El cap de setmana passat, van recollir 21.548 signatures en unes 100 taules repartides per tot el país. 

El Gran Concert per a les Persones Refugiades del Palau Sant Jordi, que es fa aquest diumenge al Palau Sant Jordi, va esgotar les entrades sis dies després de presentar el cartell, i es transmetrà per TV3, Radio 3, RAC1, Catalunya Ràdio i la Cadena SER Catalunya.